Aszkorbinsav (C-vitamin)
(E - 300)
A termék rövid leírása:
Speciálisan az italkezelésre szolgáló, kémiailag tiszta, kristályos C-vitamin.
Kémiailag: L(+)-aszkorbinsav.
Kezelési cél:
Oxidáció elleni védelem az aromaanyagok stabilizációja érdekében.
Termék és hatása:
Az aszkorbinsav hatékony antioxidáns, amely ugyan a borban a szükséges SO2 - tartalmat nem helyettesíti, de redukálóképessége révén az aromák megőrzését biztosítja és a borok jellegzetes bukéját intenzívebbé teszi.
A borok frissességüket és gyümölcsösségüket hosszabb ideig megőrzik.
Különösen a savszegény boroknál hatásos az aszkorbinsav adagolása.
Adagolás és alkalmazás:
Az engedélyezett dózis: 150 mg/l, de gyakran kb. 50 mg/l is elegendő.
Ajánlatos előkísérletek elvégzése a szükséges adagolási mennyiség meghatározására.
Az aszkorbinsavat 30-szoros mennyiségű borban feloldjuk és a kezelendő borban egyenletesen eloszlatjuk.
Az anyag hatását csak min. 25 mg/l szabad SO2 tartalmú borban tudja kifejteni.
Tárolás:
Hűvös, száraz és fénytől védett helyen kell tárolni. A felbontott csomagot azonnal szorosan zárjuk vissza, az anyagot mielőbb használjuk fel.
Eltarthatóság:
A fenti feltételek mellett, bontatlan csomagolásban tárolva az anyag 3 évig megőrzi a minőségét.