Tulajdonságai:
A Bentonit, nátrium-bentonit por, magas nátrium kálium aránnyal.
A termék közepes duzzadóképességű és nagyon jó, homogén, csomómentes gélt képez.
Használata során gyors és teljes tisztulást érhetünk el, jól elváló csapadék mellett. Hatékonyan csökkenti a bor proteintartalmát, megfelelő dózis mellett fehérjestabil bort garantál.
Alkalmazása:
Bentonittal kezelhető must és kierjedt bor egyaránt.
-Minőségi borkészítés előfeltétele a megfelelő musttisztítás. Ebben a fázisban drasztikusan csökkenti a mustban jelenlévő oxidatív enzimek mennyiségét. Különösen fontos a Bentolit Super alkalmazása Botrytis fertőzött termés feldolgozása esetén.
-Az erjedési szakaszban elősegíti az egyenletes és teljes kierjedést, a folyamat végén tiszta újbort eredményez használata, kevés csapadék képződése mellett.
-Bor kezelése esetén teljes tisztulást eredményez és csökkenti a proteintartalmat.
Adagolása:
Az optimális dózis meghatározása céljából ajánlott a kezelés előtt laboratóriumi vizsgálat, különös tekintettel a fehérjestabilitásra.
60-150 g/hl musthoz
20-50 g/hl erjedéshez
60-130 g/hl borhoz
Használata:
A Bentonitot 1:10 arányban a kezelés előtt vízben gyakori keverés mellett duzzasztjuk, majd a kapott gél-oldatot folyamatos keverés mellett a kezelendő anyaghoz öntjük