Borélesztő (14°C fölött)-Saccharomyces Cerevisiae
Fehér- és vörösborok, gyümölcscefrék megbízható erjesztéséhez.
Adagolás:
Normál körülmények között: 20g/hl
Penészes, rothadt szőlő/ gyümölcs esetén: 30-40g /hl
Felhasználás (hőmérő és óra használata kötelező!):
1.Előkészítés: A 20g élesztőt 10x-es mennyiségű (2dl) 35-40°C hőmérsékletű vízben csomómentesen elkeverjük, 15 percig állni hagyjuk. Közben néhányszor megkeverjük. Hogy a 2dl víz meleg maradjon, az élesztős kis edényt egy nagyobb edényben lévő (35-40°C ) vízfűrdőben tartjuk. A 15 perc letelte után felkeverés és
2. Szoktatás: a 2dl előkészített élesztőhöz a beoltandó anyag levéből annyit keverünk, hogy a hőmérsékletcsökkenés 8°C-nál kisebb legyen! Néhány percig állni hagyjuk, majd az előbbi hűtést 2x megismételjük.
Közvetlen a beoltás előtt a must/cefre és az élesztő között ne legyen 4°C-nál nagyobb a hőmérséklet különbség.
Az élesztő bekeverése.
Az élesztő 14 °C felett erjeszt.