Alkalmazási terület és ajánlott adagolás:
Cefre készítésekor: a darált cefrére szórjuk, vagy darálás közben a borként apránként adagoljuk és elkeverjük. A szőlő és a cefre állapota alapján 5-15 g/100 kg cefre borként adunk.
Must kénezése:
Musthoz csak akkor adjunk, ha a cefrét nem kezeltük le. A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását, ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkentjük a borbetegségek fellépésének lehetőségét. A borként a musthoz a következőképpen adagoljuk: egészséges termés, friss, édes must esetén 10g borkén / 1 hl must; kissé rohadt termés esetén, mikrobiológiailag veszélyeztetett mustokhoz 15 g borkén / 1 hl must; rothadt, penészes szemekből készített musthoz 20 g borkén / 1 hl must; friss must szállításakor 30 g borkén /1 hl must. Bor, gyümölcsbor kénezése: a borként fejtésekor kiválóan alkalmazhatjuk kénezésre. Gyenge kénezést - 5-10 g borkén /1 hl bor- végezhetünk: első és második fejtéskor a száraz savas boroknál; második fejtéskor az édeskés, vagy lágy boroknál; a darabban álló boroknál; harmadik fejtéskor az egészséges fiatal fehér-, siller-, és vörösboroknál, óboroknál. Közepes kénezést -20 g borkén /1 hl bor- végezhetünk: első fejtéskor az édeskés, a nehezen tisztuló lágy boroknál; mérsékelten vagy erősen záptojásszagú boroknál; összegyűjtött seprő es aljboroknál; kezdődő borbetegségek esetén. Minden egyes bortétel szabad kénessav-tartalmát meg kell mérni, és bortípustól, érleléstől, tárolási módtól függően 30-50 mg/l értékre be kell állítani. A hiányzó kénessavtartalmat mg/l-enként 0,2 g borkén / hl bor adagolásával tudjuk pótolni. A szükséges borként ajánlatos előbb kevés mustban, borban jól elkeverve feloldani, és úgy hozzáadni a nagyobb tételhez! Savanyúság eltevéséhez: káposztasalátához, vegyes savanyúsághoz (csalamádé), paprikához 5 literes üvegenként 2,5 g borként adagoljunk. A savanyúság nem barnul meg, húsa kemény es ropogós marad! A borként forró vízbe tenni nem szabad! Minősége megfelel az MSZ 09-570004/84. számú szabványnak, az Európai Közösség országaiban érvényes követelményeknek (EEC Food Grade E224), és a Food Chemical Codex előírásainak is. Mérsékelten irritatív hatású, vizes oldata enyhén savas kémhatású.
Munkaegészségügyi és elsősegélynyújtási előírások:
Felhasználásakor érzékeny bőrűeknek védőkesztyű használata javasolt. A készítményből melegítés vagy savak hatására kéndioxid szabadul fel. A készítmény túladagolása szükségtelen és veszélyes is lehet! Esetleges szembe, bőrre kerüléskor bő vizes öblögetést, lemosást kell alkalmazni!