Szép alakú, dekoratív üvegedény csírranövények egyszerű neveléséhez, például retek, búza, lucerna, mustár, brokkoli.
Felhasználása:
1. Öblítés: 1-1,5 evőkanállal a választott vetőmagból helyezzen az üvegbe, majd csavarja rá a tetőt és töltse fel vízzel.
Rázza fel jól az üveg tartalmát, majd öntse ki a vizet a tető lecsavarása nélkül. Ismételje meg a folyamatot kétszer.
2. Beáztatás: Töltse fel ismét vízzel az üveget és tartsa azt a szájával felfelé egy éjszakára, hogy az üvegben lévő magok megszívják magukat és gyorsabban csírázni kezdjenek.
3. Csíráztatás: 10 óra állás után öntse le a felesleges vizet, majd töltse meg az üveget ismét vízzel, jól rázza fel és öntse le.
Helyezze az üveget ferde állásba, hogy a felesleges víz továbbra is távozni tudjon és a csírák is elég levegőhöz jussanak.
Naponta öblítse át a fejlődő csírákat a már ismert módon !
4. Csírák elkészítése: A használt vetőmag fajtájától függően a csírázás 4-6 naig tarthat.
Minnél hosszabban állnak a csírák, annál lágyabb lesz az ízük.
Felhasználásuk rendkívül sokrétű, alkalmasak köretnek, de levesek vagy saláták alkotói is.
Kiválóan díszithetik a különféle salátákat és leveseket.
Minden gyermek számára nagy élmény egy vajas kenyér, amire retek csírát szórtak.
Vigyázzunk, hogy a csíráztatás során a magvak be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsük le őket folyóvíz alatt. A mosás végén a vizet alaposan csöpögtessük le ! Soha ne álljon a víz a csírák alatt, mivel a pangó víz miatt rothadásnak indulhatnak. Fajtától függően 3-7 nap alatt juthatunk fogyasztható csíranövényekhez.
Mosogatógépben tisztítható.