Általános élelmiszeripari tartósítószer, 5 %-s kéntartalmú oldat. Tradicionális kénező szer a borászatban, amely segít az oxidációs sokk (barnatörés okozója) megelőzésében, akadályozza a mikrobiológiai összetevők elszaporodását. A törzsoldat rendkívül illékony anyag, használat után azonnal zárja vissza. Felrázni szükségtelen, sőt ha a palack felbontás előtt nem volt mozgatva, akkor kevesebbet veszít a hatóanyagából. A szükséges mennyiségű törzsoldatot adjuk közvetlenül a musthoz vagy borhoz folyamatos leverés mellett.
Egészséges, édes musthoz: 100 ml/hl
Kissé rohadt termés esetén: 150 ml/hl
Rohadt termés esetén: 200 ml/hl
Friss musthoz szállításkor: 300 ml/hl
Borok gyenge kénezéséhez: 100 ml/hl
Borok közepes kénezésekor: 200 ml/hl
Borok erős kénezésekor: 300 ml/hl
Bornál átlagos, egyszeri adagja 100-200 ml/hl havonta, kéthavonta. Ez a mennyiség 50 mg/ literrel emeli a bor szabad kénessav szintjét. Lehetőleg laborvizsgálattal állapítsuk meg a bor szabad kénessav szintjét a kénezés előtt. Mivel a kéndioxid gáz, a kálium-metabiszulfit – borkén – tiszta, 100 %-s homogén változata, így a törzsoldat – kéndioxid gáznak a vizes oldata – tökéletes helyettesítője mind a borkénnek, mind pedig a kénspraynek. További előnye a kéndioxiddal és a kénsprayvel szemben, hogy könnyen adagolható, míg a borkénnel szemben, az előnye, hogy a borkénben lévő kálium bevitele a borban nem kívánatos. Az is igaz ugyan, hogy a bor számára a törzsoldatban lévő víz bevitele sem kívánatos, ám a víz bevitele még mindig kisebb probléma, mint a káliumé.
Összetétele: 95 % víz, 5 % kéndioxid.