Erősen elágazó, 40-60 cm magas szárú, egyéves növény. Virágai fehérek vagy halványpirosak. Fűszerként megszárított, sárgásbarnás magjait hasznosítjuk.
Felhasználás: kenyerek és pékáruk, mézeskalácsok, édességek, szószok, hús- és vadételek, hús- és sonkapácok, marinádok, likőrök, stb. ízesítésére használjuk. Az indiai konyha jellegzetes fűszere. Teakeverékben vértisztító, emésztést
Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
Tipp:
1. A fűszernövényeket (gyógynövényeket) téli eltevésre röviddel a virágzás előtt, rögtön a harmat felszáradása után, a kora reggeli órákban vágjuk le. Ezután levegős, árnyas helyen szárítsuk, mert tűző napfényen az értékes illóolajok veszendőbe mennek.
2. A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzi táp- és vitamintartalmát.
3. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra.
Tárkonyecet: A tárkonyt folyóvíz alatt jó alaposan mossuk meg, majd helyezzük el az üvegben és öntsünk rá 10%-os ecetet. Ezután zárjuk le az üveget és tegyük sötét helyre. A tárkonyecet felhasználható bableveshez, főzelékekhez, és salátákhoz is.
Olaszos fűszerolaj: Egy szép hosszú nyakú üvegbe tegyünk pár ág megmosott oregánót, bazsalikomot, és kakukkfüvet, majd két gerezd megtisztított fokhagymát, és öntsük fel olíva olajjal. A végén szórjunk rá néhány szem egész borsot. Zárjuk le és tegyük hűvös, sötét helyre. Nagyon finom sült húsok mellé, vagy tésztákhoz is adhatjuk.