Tartósítószer E211
A termék rövid leírása:
A nátriumbenzoát a benzoesav nátriumsója (C6H5COONa), széles körben elterjedt tartósítószer. Fehér színű, por alakú, vízben jól oldódó anyag.
Termék és hatása:
Tartósító hatását a mikróbasejtekben levő enzimek gátlása révén fejti ki. Hatásspektruma az élesztőkre és a penészekre terjed ki, a baktériumokat részlegesen gátolja.
A nátriumbenzoátot gyakran alkalmazzák káliumszorbáttal együtt, mert a kombináció hatékonyabb, mint az egyes szerek hatása külön-külön.
Adagolás és alkalmazás:
A kimért mennyiségű nátriumbenzoátot kb. 10-szeres mennyiségű ivóvízben feloldjuk, majd erős keverés mellett az üdítőitalban, szörpben illetve a zöldség- vagy gyümölcskonzerv felöntő levében egyenletesen eloszlatjuk.
Az ajánlott adagolási mennyiségek:
Üdítőitalok, vízalapú szörpök 0,3 g / liter
Gyümölcsszörpök 0,2 g / liter
Dzsem, zselé, lekvár 0,3 g / liter
Zöldség- és gyümölcskonzervek 0,3 g / liter
Üdítőitaloknál célszerű káliumszorbáttal kombinált tartósítást végezni.
Az ajánlott adagolás: káliumszorbát 0,3 g /l, nátriumbenzoát 0,2 g / l.
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tárolandó. A felbontott csomagot azonnal szorosan zárjuk vissza.
Eltarthatóság:
Felbontatlan csomagban, szakszerűen tárolva a termék 2 évig megőrzi a minőségét.