DEXTRÓZ (SZŐLŐCUKOR)
Az emberi szervezet az energiaigényét elsődlegesen szőlőcukorból fedezi. Erre az energiára szükség van a megfelelő agyműködéshez, az összes izommozgáshoz, valamint a szív, a tüdő, és a belek egészségének megőrzéséhez. A gondolkodáshoz, koncentráláshoz és az emlékezéshez sok energiára – nevezetesen szőlőcukorra – van szükség. A fokozott agytevékenység kulcsa ugyanis a szőlőcukor, amelynek hiányában a gondolkodás egy kimerítő tevékenységgé válik. A tudósok sokáig azt hitték, hogy az agy mindig elegendő szőlőcukorhoz jut, ám kiderült, hogy a gondolkodás következtében a szőlőcukor szintje 30-48%-kal is csökkenhet az agy érintett területein. Minél idősebb valaki, annál nehezebb az agy szőlőcukorral való ellátása. Ez magyarázza, hogy az idős embereknél miért működik rosszabbul az emlékezet, miért megy nehezebben a koncentrálás.
A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a teljesítőképesség növelhető a szőlőcukor fogyasztásával!
A szőlőcukor képes azonnal energiát biztosítani, mert elfogyasztása után nem szükséges azt megemészteni, hanem egyenesen a véráramba kerül. Ezért is nevezik a leggyorsabb szénhidrátnak. Valójában megegyezik a vércukorral, melyet szervezetünk állít elő, és így a vér által azonnal rendeltetési helyére juthat. Egy részét közvetlen energiaforrásként az agysejtek fogják hasznosítani. A maradék pedig a májba, a zsírszövetekbe és az izomsejtekbe kerül, ahol aztán glikogén formájában tárolódik, az inzulin hatására. A májban tárolt glikogént szervezetünk képes visszaalakítani glükózzá, ha az inzulinszint alacsony – ez alacsony vércukorszint esetén áll fenn.