Magyar nemesítésű, világszerte ismert, főként étkezési csemegeszőlő-fajta.
Szabadgyökerű csemege szőlő. értékesítés: október 20.-április 20. között !!
KÉSZLET EREJÉIG ELÉRHETŐ!!!
Növénytípus: szőlőoltvány
Érési időszak: igen korán, augusztus második felében
Bogyója: nagyméretűek, sárgák, rozsdásodó vagy pontozódó felületűek, ropogós húsúak, lédúsak,finom muskotályos ízűek.
Fürtje: nagy,vállas
Levele: kicsi, vagy középnagy, vállöböl nyílt, vagy záródó, kancsó alakú. Oldalöblei keskenyek, sekélyek, zártak, levélszél csipkés-fűrészes, ritkán és mélyen bemetszett, fogai tompák, a lemez sima, hullámos, a főkaréj kissé befelé hajló, színe sötétebb zöld, kissé fényes, fonáka világos zöld, és csupasz. A levélnyél csupasz, barnászöld.
Talajigény: Talaj és fekvés iránt igényes, fagyra és túlterhelésre érzékeny.
Termesztési érték: Bőtermő, a szárazságot jól elviseli. Másodfürtre hajlamos. Esős években bogyója repedésre és rothadásra hajlamos. Túlérve veszít ízvilágából. Betegség ellenállása átlagos.