Mustok és gyümölcslevek derítését, szûrését és flotációját könnyíti. A ZIMOPEC P 110 L az oldódó és nem oldódó pektinekkel szemben fejti ki enzimatikus lebontó hatását, így csökkenti a mustok, gyümölcslevek viszkozitását. A mustok, gyümölcslevek tisztulását lassítják a nagy molekulájú kolloid anyagok, mint pl.: a pektinek. A legtöbb szõlõfajta esetén igen sok pektinanyag jut a mustba növelve a viszkozitást, lassítva a spontán tisztulást. Védõkolloidként viselkedve stabilizálják a zavarosító anyagokat, így azok nem tudnak leülepedni. Mind a vörös, mind a fehér fajták esetén kívánatos a használata. Különösen indokolt, ha 2 bar feletti présnyomással nyert mustot akarunk kezelni. Igen jó eredménnyel alkalmazható mustflotációnál, ahol hatékonyabbá teszi az eljárást.
A mustok pektinbontó enzimes kezelésének hõmérsékleti optimuma 20 oC körüli, de ZIMOPEC P 110 L tulajdonságainak köszönhetõen 10–50 oC között és 2,5–4,5 pH tartományban használható.
A ZIMOPEC P 110 L alkalmazásának elõnyei:
- nagyobb mustnyeredék
- a szûrés és a derítés megkönnyítése, a várakozási
- idõ lecsökkentése
- csökkentett mennyiségû derítõanyag igény
- stabilabb késztermék.
A kinyert must jobb minõsége garantálja a derítési folyamat felgyorsulását, valamint a pektin anyagok hidrolízisét, ami azt eredményezi, hogy a ZIMOPEC P 110 L-lel kezelt termékek könynyebben szûrhetõek.
Mivel a ZIMOPEC P 110 L folyékony halmazállapotú, igen könnyû a használata, és nagyobb biztonságot nyújt a felhasználónak, hiszen a kezelés teljesen pormentes.