Felhasználható:
A zselatin sárgás színű, jellegzetes ízű és illatú anyag, melyet italkezeléshez, kocsonya, gyümölcszselé, sütemények, krémek és aszpikok készítéséhez használunk.
Alkalmazás és adagolás:
Borászati felhasználáskor egy rész zselatinra öt rész hideg vizet öntünk folyamatos keverés mellett, majd fél óráig duzzadni hagyjuk. Ezután a maradék vizet leöntjük, majd 5-10-szeres meleg, de nem forró vízben (40-50 oC) oldjuk. Az így kapott oldatot rövid időn belül fel kell használni.
Általában kovasavval vagy csersavval kombinálva használjuk. A szükséges mennyiséget mindig laborvizsgálat előzze meg, de átlagos adagja 5-10 g/hl.
Egyéb felhasználáskor a zselatinhoz öt rész hideg vizet adunk folyamatos keverés mellett, majd hagyjuk duzzadni. Duzzadás után a felesleges vizet leöntjük, majd 5-szörös meleg, de nem forró vízben (40-50 oC) oldjuk. Ezután a legrövidebb időn belül a receptnek megfelelően használjuk fel.
Szokásos adagja kocsonyánál 4-5 tányérhoz 4-5 púpos teáskanál, aszpikhoz 1 dl vízhez 2 púpozott teáskanál, gyümölcszseléhez 1 dl vízhez 2 csapott teáskanál.
Tárolása:
Száraz, hűvös, idegen szagoktól mentes helyen tároljuk.